lördag 4 april 2015

Ätstörningen blommar upp under påsk

Det har ingen betydelse hur mycket vi snackar om sunt leverne eller hållbarhet för oss själva och våra barn resten av året. Under påskveckan tar svenska folket ett återfall. Lika planerat varje år”, skriver författaren Hillevi Wahl.

Påskens hetsätning står mig redan upp i halsen. Varenda matvaruaffär fyller halva gångarna med godis till superduperextrapriser. Det är närmast gratis.

Nästan som minusräntan, de kastar sockerchockerna efter oss. Skumtuppar, chokladkaniner eller sprängfyllda godisägg för en tia. Sockret är billigare än vatten. Men jag mår illa.

Långt innan påskveckan seglar upp har jag ångest. Det är som med julveckan. Det finns ingenstans att gömma sig. Överallt prackas man på godis och socker, tackar man nej är man konstig.

”Va! Äter du inte socker? Kör du GI? Men på påsken måste man väl ändå få unna sig!”

Det är som att tvinga på nyktra alkoholister sprit.

Jag hade ätstörningar som ung. Hetsätning ger mig ångest. All sorts hetsätning. Andras och min egen. Och inte minst den kollektiva ätstörning som blommar upp under påsk.

Läs vidare i det skrämmande reportaget!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar