tisdag 23 juni 2015

Vad är du designad för att äta

Detta inlägg är lånat från Golferenser.

Många människor mår dåligt under och efter bland annat midsommarfester. Jag måste bara få skriva av mig om en sak som ligger mig mycket varmt om hjärtat - kosten och den moderna människan.
Världen trillade in i en kost som industrivärlden skapade för att i "god anda" säkerställa matbehovet för miljontals människor. Dåvarande "vetenskap" hade inte bättre kunskap om kost och människans evolutionära utveckling då. Idag vet vetenskapen bättre. Därför har jag lagt ner lite texter och bilder här. Läs gärna länken till vad Staffan Lindeberg om evolutionsmedicin. Läs gärna texten här under först, då Staffans text är mycket omfattande men mycket givande. Håll tillgodo.
Människan har utvecklats under miljoner år som jägare och samlare, utan stora mängder lättsmälta kolhydrater. Då åt vi den mat som fanns färdig åt oss i naturen: jakt, fiske och allt ätligt som man kan samla in från naturen. Men ren stärkelse i form av bröd, pasta, ris och potatis har vi bara ätit i 5 – 10 000 år, sedan vi blev jordbrukare. På den tiden hinner bara en begränsad anpassning av våra gener ske.
    Bild: Kostdoktorn

Med industrialismen, för 100-200 år sedan, kom fabriker som tillverkade stora mängder rent socker och vitt mjöl. Extra snabbsmälta rena kolhydrater. Det har vi inte alls hunnit anpassas till. 
    Bild: Fotograf okänd
    Bild: Kissies

På 1980-talet slog rädslan för naturligt fett igenom. Lightprodukterna dök upp överallt. Äter man mindre fett behöver man äta ännu mer kolhydrater för att bli mätt. Då tog historiens värsta fetma- och diabetesepidemi fart. 
Den har drabbat USA, fettskräckens hemland, allra hårdast. Men även i Sverige har andelen feta personer nästan tredubblats sedan 1989.
Bild: Aftonbladet

Idag vet vi att rädslan för riktig mat med normal fetthalt var ett misstag.
En orsak till övervikt sitter i hjärnans belöningssystem - Hjärnmonstret.
Detta är vi designade för. Läs vidare om vad min favoritdoktor skriver!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar