lördag 9 juli 2016

Maten och våra folksjukdomar

Reklam för Staffan Lindebergs bok Maten och folksjukdomarna - ett evolutionsmedicinskt perspektiv.
Staffan Lindeberg var min läkare på en vårdcentral för ett antal år sedan. Jag har sedan dess följt honom i vått och torrt.

Staffan sade åt mig att jag var för tjock och gav mig rådet att äta förståndigt för att reducera vikt. Staffan hade rätt! Jag vägde då hela 91 kilo. Idag väger jag 76 kilo.

Då var Staffan obekväm i läkarkretsar! Idag är Staffan "fullständigt rumsren".

En lärobok om kostensbetydelse för västvärldens folksjukdomar: hjärt–kärlsjukdomar, diabetes, cancer, osteoporos, åldersdemens, övervikt, insulinresistens, högt blodtryck, blodfettsrubbningar och autoimmuna sjukdomar.
Boken är en programförklaring för ett evolutionsmedicinskt perspektiv. Utgångspunkten är att en djurarts inre organ mår bäst av de födoämnen den haft tillgång till under sin utveckling, vilket för människans del innebär kött, fisk, skaldjur, grönsaker, rotfrukter, nötter och frukt. I gengäld bör vi då vara restriktiva med det som naturen inte gett oss tillräcklig beredskap för att hantera: mjölkprodukter, mjölmat, matfett, raffinerat socker och, inte minst, ensidigt intag av frön och bönor på grund av de gifter som ingår i dessas försvar mot växtätare.

Boken riktar sig till läkare, sjuksköterskor, dietister, biologilärare och idrottslärare och kan även läsas med behållning av alla som är intresserade av området.
Naturligtvis kan vem som helst, som är intresserad av sin hälsa, läsa boken. Jag ska göra det, när jag har fått boken i min hand. Troligen kommer det lite text om boken här om ett tag.

Boken finns bland annat på Adlibris och kostar 370 kronor.

Staffan har nu gett ut en fortsättning med Food and Western Disease.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar