torsdag 26 januari 2017

Kroppsfrämmande glutenprotein skapar sjukdom

Gluten som finns i våra sädesslag mest i vete innehåller ett protein som är helt främmande för vår ämnesomsättning, det kallas Gluten.

Dr Perlmutter har en ganska ovanlig utbildning han är neurolog och därmed expert på hjärnan och nervsystemet, dess funktion och anatomi. Psykiatrikerna är mera specialister på när vårt beteende spårar ur, men det finns många bryggor emellan.

MEN David Perlmutter är dessutom specialist på nutrition,vad det vi äter numera kan ställa till i kroppen. Han har skrivit ett par läsvärda böcker som legat på topp i listorna på mest sålda böcker i The New York time.

Den som finns på svenska heter: hotet mot Din hjärna. Jag läste den när den kom ut och blev intresserad. Perlmutter menar att det vete vi äter idag är helt annorlunda än det vete som åts för kanske 100- år sedan. Mängden gluten har ökat.

Slutstadiet vad gäller gluten är en sjukdom kallad celiaki. Den drabbar övre delen av tunntarmen med en inflammation där skräp i maten kommer utan sortering in i blodet. Men detta är en slutstation.

Man kan vara glutenkänslig och få en mängd sjukdomar trots att det inte syns på de bitar man kan plocka upp via gastroduodenoscopi. Jag har gjort det hundratals gånger.

Men innan man når dit så kan man alltså vara glutenöverkänslig och Perlmutter lägger ut en bild i sin bok som är ganska talande. De som är överkänsliga ska äta glutenfri mat för resten av sina liv. Det går inte att bota annat än genom kostförändring.

Sverige lär vara extra drabbat eftersom vi ger barnen i tidig ålder välling. Något som enligt Professor Karl Arfors skiljer sig tex från Frankrike och USA. Där vänjer man barnen med grönsaker.

Enligt honom är välling ovanligt utanför Finland och Sverige. Vi har mest falla av celiaki, någon som eventuellt härstammar från att ett av vallingföretagen gjorde en satsning på ännu mera vete i vällingen.
Stärkelsen i välling är rena sockret och ger kraftiga insulinsvängningar.

Nisse Simonson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar