måndag 7 maj 2012

Specialist inom allmänmedicin

Jag uppskattar att en till två läkare inom Stockholms läns landsting varje år blir specialister trots att de är klart olämpliga, säger Helena Schildt Tossman.


Nyblivna allmänläkare som direkt fälls av HSAN eller fuskar med tjänstgöringstiden och blir specialister trots att de inte gjort hela sin ST. Nu kräver Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, att kryphålen för blivande specialister täpps till.
Det är i ett brev till Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm som Sfam slår larm om att personer utan full kompetens lyckas få ut specialistbevis i allmänmedicin.

En man i min bekantskapskrets gick ett år med kateter ur vilken det kom blodig urin. När måttet var rågat, och jag ställde allt på sin spets, kom mannen äntligen till en riktig SPECIALIST
Den riktige specialisten kunde bara konstatera att mannen hade en långt gången cancer i urinblåsan. Två veckor senare dog mannen av urinförgiftning.

Därför ifrågasätter jag epitetet Specialist inom allmänmedicin. Det är märkligt och tecken på stor osäkerhet, när man är så titelkär att man måste lägga till SPECIALIST till sin profession. Ingen av människa född människa kan vara SPECIALIST inom ett så vitt begrepp som - allmänmedicin. Kan vi kunder verkligen lita på dessa "specialister"?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar