tisdag 8 maj 2012

Sveriges bästa sjukvård

Sveriges sjukvård ligger i framkant medicinskt i den industriella delen av världen, medan administrationen fortfarande ligger i bakkant. 


I det "moderna Sverige" blir du mottagen av en läkarsekreterare och får rabbla upp din historia, betala och sätta dig i ett väntrum. 
Något senare får du berätta samma historia för en undersköterska. Någon timme senare kommer en sjuksköterskeelev och du får dra samma historia för tredje gången. 

"Slutligen"? kommer en sjuksköterska dragande med en röd pärm under armen. Hon ska genom att slå i pärmen, ställa diagnos, på dig. Samma historia berättas för fjärde gången. 
Har du nu riktig tur denna dag och är riktigt allvarligt sju, får du träffa en AT-läkare. Är denne AT-läkare på väg att bli en riktig läkare, och du inte är död vid det här laget, men har huvudet i en plastpåse, får du troligen träffa en RIKTIG läkare. Det har nu bara gått 10 timmar. Hurra hurra hurra!

Den svenska sjukvården skulle kunna effektiviseras oerhört mycket, om den erfarne läkaren gör den första bedömningen av den sjuke. Socialstyrelsens rapporter visar tydligt att den dåliga tillgängligheten i sjukvården inte är ett resursproblem. 
I bland annat Danmark, Frankrike och Spanien, tar en erfaren läkare hand om den sjuke direkt. Det skulle bli en stor samhällsekonomisk besparing i Sverige. För det som diagnostiseras väl, kan kureras väl.

Frågan är bara, vem som vågar ta det första steget? En politiker? Troligen inte.

1 kommentar:

  1. Ack så rätt du har detta skulle ALLA inom politik och inte MINST ALLA Landsting(politiker,chefer i olika befattningar)tvingas läsa och läsa varje morgon innan dom började jobba ända tills vården fungerade som den ska!

    SvaraRadera