tisdag 19 juni 2012

Be om ett PSA nästa gång

2500 män dör i Sverige varje år av prostatacancer! Rådet man ger till alla män är – be om ett PSA-prov när ni är hos läkare nästa gång.


Kunskapskanalen visade för en tid sedan ett program om prostatacancer. Programmet var producerat av Utbildningsradion (UR).
Det handlade om olika situationer, där människor (män) som drabbats av prostatacancer berättar om tiden från ”beskedet” till tillfrisknandet och olika behandlingsformer. Alternativet utan behandling finns också, naturligtvis.
All prostatacancer (benign prostatacancer) är ju inte aggressiv, utan den går att leva länge med. Troligen dör man inte av prostatacancern i de fallen, utan av andra åkommor.
Det finns nu ganska många föreningar på Internet för människor som har drabbats av prostatacancer, att diskutera med andra som har eller har haft denna cancerform. Your are not alone (Yana.org, Yananow.net) är ett par av dessa.
Då ca 2500 män dör i Sverige varje år av prostatacancer, är rådet man ger till alla män – be om ett PSA-prov när ni är hos läkare nästa gång.

Kanske prostatacancer kan bli en valfråga 2014?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar