måndag 22 oktober 2012

Landstinget Hallands käpphästar

Vi läser dagligen om hur sjukvården experimenterar med resurserna. Resursexperimenterande kostar enorma skattepengar årligen.


I Halland flyttar man om bland avdelningar och personal så det står härliga till. Urologiavdelningen flyttar tex till öron-näs-halsavdelningen och neurologen flyttar till ortopeden, osv.... Avdelningarna flyttar fram och tillbaka så många gånger, att personalen knappt vet var man ska gå på morgonen. 

Politikerna vet ej vad som är vad. Inte konstigt att man tvingas köpa två urologirobotar. En robot till urologen Halmstad och en robot till urologen i Varberg. Tyvärr är det för få urologer som är utbildade på dessa apparater. Apparaterna står därför i skamvrån under stora tider av arbetsveckorna.

För några år sedan flyttades all avancerad urologi till Halmstad och en chef anställdes. Hans fru, som också är en duktig läkare, fick jobb på sjukhusets ögonavdelning. 
Varbergspolitikerna blev förbaskade och begåvade Varberg med en urologiklinik. Patientunderlaget på urologen i Halmstad blev för litet. Specialisten och hans fru flyttade då tillbaka till Linköping.

En annan specialitet som också har dragits i långbänk är ortopedin. Varberg har under lång tid ansetts bra på denna specialitet. 
Halmstad har under lika lång tid legat långt efter vad gäller teknik och skicklighet. Förslaget var att flytta all ortopedi till Varberg, vilket varit logiskt. Tyvärr blev politikerna i Halmstad gramse över ett eventuellt beslut, varvid den sämre ortopedin fick stanna kvar i Halmstad.

Mitt första råd till Mats Eriksson och CO, är att grundligt ser över sjukvården i Region Halland!
Mitt andra råd till Mats Eriksson och CO, är att reducera antalet klåfingriga politiska nämnder! 

De flesta "ståuppolitiker" saknar relevant kunskap om sjukvård och friskvård. Många skattepengar skulle sparas in till en bättre och mer effektiv vård om nämnderna reducerades - dramatiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar