tisdag 4 december 2012

Därför vägrar jag bli organdonator

Jag såg ett program på TV2 som handlade om en kvinna som skadats svårt i en trafikolycka. Kvinnan hade svåra skallskador, blev opererad och låg i respirator.


Hennes hjärnaktivitet blev undersökt med jämna mellanrum. Vi något tillfälle kom en kvinnlig läkare och samlade anhöriga för en pratstund om sin patients prognos. Direkt börjar den kvinnliga läkaren prata om organdonation. När de anhöriga frågade om deras anhöriga verkligen var död, blev läkarens svar plötsligt svävande.

När så "läkarvetenskapen" skulle bevisa att kvinna var död, avbröts all behandling och respiratorn stängdes av. Kvinna började då andas själv och uppvisade synbarliga livstecken. Efter några få dagar var kvinnan i vaket tillstånd. Idag är kvinna så gott som fullt återställd.


Naturligtvis är detta beslut av sjukhuset fullständigt galet, då människor som är motståndare till donation nu får vatten på sina kvarnar. Det vore bättre att sjukhuset redovisade de förbättringar man gör för att förbättra säkerheten för patienterna. Framförallt Aarhus Universitetshospital bör redovisa förbättringar i sina rutiner. 

Tror det finns flera sjukhus i Sverige som lider av samma problem som Aarhus. Man skulle kunna tro att den utpekade läkaren i Aarhus hade någon form av vinning av en donation/transplantation. 

Därför vägrar jag bli organdonator, tills sjukhusens patientsäkerhet blir bättre, än nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar