måndag 2 juni 2014

Munnen hör ihop med resten av kroppen

Det förs debatter överallt i dagens samhälle om att munnen hör ihop med resten av kroppen.
Jag pratade nyligen med en ung tandläkare. Hon sade att diskussionen dagligen förs i tandläkarskrået.
Tandläkarna ser ungdom och äldre som ett stort problem. Många av dessa kategorier har inte råd att gå till tandläkare. De är då en samhällets tickande bomb.

Jag läste ett inlägg i Hallandsposten av Liv Landell i HP onsdagen den 19 mars. Ett utdrag här:

"Varför är det bara gigantiska tandkrämsmärken som gör väsen av sig när det gäller förebyggande tandhälsa? Reklam för blekmedel, supertandkrämer och specialtandborstar körs ideligen i kommersiell tv tills budskapet känns som brus. Det är synd.
Profylax borde vara skyhögt rankat av alla som berörs av tandvårdspolitiska frågor.

Många debattörer har ifrågasatt att tandvård inte räknas till övrig vård, som om munnen inte vore en del av kroppen. Argumentet mot denna helt rimliga fråga, är att det skulle bli ekonomiskt ohållbart att baka in tandvård i det låga högkostnadsskydd som gäller för övriga vården. Så är det givetvis sett ur ett kortsiktigt perspektiv, men den politiska ambitionen måste vara att likställa tandvård med övrig vård.


Det är möjligt, bland annat genom mer och effektivare förebyggande tandvård och mer information om vad man själv kan göra. Det låter banalt, och kanske präktigt, men om fler kompletterade tandläkarbesök med hygienistbesök skulle kostnaderna för tyngre tandvård garanterat minska.".


Mer om tänder

Äldres munhälsa – en tickande bomb

De med dåliga tänder blev illa bemötta

Svensk tandvård under högkostnadsskyddet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar