söndag 7 december 2014

Vad är du designad för att äta?

Människan har utvecklats under miljoner år som jägare och samlare, utan stora mängder lättsmälta kolhydrater. Då åt vi den mat som fanns färdig åt oss i naturen: jakt, fiske och allt ätligt som man kan samla in från naturen. Men ren stärkelse i form av bröd, pasta, ris och potatis har vi bara ätit i 5 – 10 000 år, sedan vi blev jordbrukare. På den tiden hinner bara en begränsad anpassning av våra gener ske.

Med industrialismen, för 100-200 år sedan, kom fabriker som tillverkade stora mängder rent socker och vitt mjöl. Extra snabbsmälta rena kolhydrater. Det har vi inte alls hunnit anpassas till. 

På 1980-talet slog rädslan för naturligt fett igenom. Lightprodukterna dök upp överallt. Äter man mindre fett behöver man äta ännu mer kolhydrater för att bli mätt. Då tog historiens värsta fetma- och diabetesepidemi fart. Den har drabbat USA, fettskräckens hemland, allra hårdast. Men även i Sverige har andelen feta personer nästan tredubblats sedan 1989. Idag vet vi att rädslan för riktig mat med normal fetthalt var ett misstag.

Läs mer här!

Jag håller på att sätta mig in i LCHF:s labyrinter, för att fullt tillägna mig denna livsfilosofi. Jag måste  då ha på fötterna när jag ska försöka integrera och implementera detta synsätt i fruns och mitt hushållande. Naturligtvis är det svårt att lära gamla hundar sitta, men med kunskap ska jag erövra fruns gamla tänkande.

Kanske jag även kan påverka en och annan streber som vägrar överge kolhydratens religion.

Blyga pojkar får aldrig kyssa vackra flickor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar