Redan 1995 skrev den kände auktoriteten och tidigare professorn i medicin vid Sahlgrenska
Sjukhuset, Lars Werkö, i ”Hjärt- och Lungfondens skrift”:
”Att bara relatera hjärtattacker till höga blodfetter eller fett i kosten är inte längre möjligt. Ett
exempel på denna förklaringsmodells sammanbrott är utvecklingen i England och Sverige. I
dessa länder har människor inte ändrat sin kost särskilt mycket trots envisa
informationsinsatser. Ändå minskar hjärtattackerna i frekvens, där som i hela övriga
västvärlden. Den franska paradoxen - att fransmännen, även med ost och gåslever i kosten och
kolesterolvärden på samma nivå som i övriga Västvärlden - har nästan lika låg frekvens
hjärtattack som japaner, bidrar också till att man måste ifrågasätta betydelsen av kosten, och
framförallt dess fetthalt, som huvudsaklig orsak till skillnader i hjärtattacker mellan olika
länder.
Under en stor del av den tid som det medicinska etablissemanget - starkt understött av
läkemedelsföretag och livsmedelsproducenter - envist hållit fast vid kosten, och i synnerhet
dess innehåll av fett, framförallt animaliskt, som det stora problemet, har samhällsvetare,
socialmedicinare och ekonomer i allt större omfattning kunnat visa att ekonomiska
förhållanden, jämlikhet i familjer eller samhälle eller brist därpå, sociala nätverk och olidliga
förhållanden på arbetet spelar stor roll för att hjärtat och dess blodkärl skall reagera på ett för
individen farligt sätt.”
Klicka och läs fortsättning här!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar