tisdag 5 januari 2016

Sex på ålderns höst

Jag är en av fyra i PRO / SO Halmstad som håller på att undersöka äldre- och hemsjukvården. Anledningen är att det under tid har förkommit skrönor om "den ytterst dåliga äldrevården".
Vid något tillfälle blev det helt fel och en hel avdelning stängde tills personal blev utbytt.

Jag läser mycket litteratur om äldrevård och hur äldre ser på sin situation. Jag finner en mycket förbigången "liten detalj" och det är äldres sex och sexvanor. Eller Sex på ålderns höst.

Några uttryck från äldre om sex.

Eeva Kilpi beskriver det vackert i Sånger om kärlek:

Lär oss acceptera kärleken, vi är så rädda för den. 
Du tar mina bröst i din händer, mina uttänjda platta bröst och berör med läpparna de skrynkliga vårtorna och med starr på ögonen i väntan på en vårdplats famlar du blint efter mig, känner dig för med händerna. 
Känn på du bara: under alla de här rynkorna finns jag, den här förklädnaden tvingade livet på oss till slut, du mitt smultron, min svala, min blomma så fin.

Bertil, 72, säger om sin sexualitet:

”När jag var riktigt ung satt erotiken längst ut i snoppen. Alla känslor fanns där, kvinnan fanns med som hjälpreda. Med åren vandrade den erotiska upplevelsen allt längre in i min kropp, jag började så sakta förstå vad kvinnans lust betydde för min egen lust. På gamla dar har erotiken tagit över hela min kropp, snoppen är en hjälpreda och min upplevelse och kvinnans kan inte skiljas åt. Hennes uthållighet blir min, hon tar mig med på sina himlaresor.”

Ytterligare ett sätt att se på saken 

Jag har för drygt ett år sedan träffat en underbar man. Trots att han är över 75 år är han mycket vital och sexuellt potent. Jag ville så gärna leva ett lugnt och rikt liv med honom. Men problemet är att vi båda har barn som inte lämnar oss ifred. De misstycker till vår kärlek av både moraliska och ekonomiska skäl. Detta gör att jag inte kan slappna av och njuta av vår gemenskap utan känner att jag först måste ta hänsyn till barnen och barnbarnen. Trots att jag är över 70 år och barnen nästan 50 måste jag smyga med min kärlek. Man tycks aldrig bli fri och göra som man själv vill. 
Kär på nytt.

Min slutkläm!

Jag påstår på fullt allvar att vi behandlar våra äldre mycket illa i Sverige. Hur många äldre par i Sverige har gemensamt rum / lägenhet?
När man bor tillsammans i hus eller lägenhet, har man sig själva, men när äldre svaga och sjuka flyttar till ett äldreboende kanske man delas på. Hur ska man då kunna ta hand och varandra och fortsätta leva sitt liv som man kanske har gjort under många decennier?

Det finns många obesvarade frågor i vårt kalla samhälle.

Under de två senaste mandatperioderna fuskades mycket av den tidigare omsorgen bort till privata aktörer. Vi ser resultatet av det nu.

Det gäller främst våra äldre som har offrat sina kroppar och sina liv för Sverige. De kastas nu på soptippen, till förmån för andra. Det är en skrämmande utveckling, eller än hellre, avveckling.

Ingen sexlust

När sexlusten är svår att väcka

Förlorad sexlust

Nästa blogginlägg kommer att handla om förlorad sexlust på grund av mediciner och operationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar